Joachim Reineke är kyrkogårdschef i Krokoms pastorat.

Unikt paketerbjudande på kyrkogården

KROKOM (JT) Krokoms pastorat prövar nu ett nytt grepp: att återanvända både en grav och den tillhörande gravstenen tillsammans. De börjar med att testa detta på kyrkogården i Ås, med två gravar där.

Joachim Reineke är kyrkogårdschef och han säger:

–Att vi nu återupplåter gravar tillsammans med de existerande stenarna – det kan det hända att vi är ensamma om i länet med. Gravrätter utgår ju efter 25 år så vi har massor med stenar som vi tagit bort. Det är ju ett kretslopp. Men det är ett sådant resursslöseri med stenarna och normalpriset för en ny sten ligger på runt 20 000 kronor, kanske mer. En del har hämtat stenar på Rödön för en symbolisk summa och sedan stått för avslipningen själva.

Nu testar vi alltså ett ”paket” med både gravplats och den tillhörande stenen som redan finns där. Vi har slipat av och tvättat stenarna. så ny gravering tillkommer för den nya gravrättsinnehavaren. Om det hela faller väl ut så kommer vi att fortsätta med detta på fler av våra elva kyrkogårdar. En del gravar är förstås kulturhistoriskt viktiga,alla gravstenarna på våra kyrkogårdar i Krokom är kategoriserade efter två olika kategorier, avslutar Joachim.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS