Carl Zetterström var född i ett litet torp på Rödön år 1767. Genom studier blev han professor i medicin i Uppsala. Innan han dog 1829 donerade han sin stora boksamling till hembygden. Den blev grunden till Jämtlands bibliotek på Stocke, färdigt 1833. Samlingen finns nu i biblioteket i Östersund.

Linda Hedenljung får Zetterströms minnesmedalj

LÄNET (JT) Årets mottagare är journalist och kom nyligen ut med en reportagebok som granskar finansieringen av ÖFK:s elitsatsning. För denna granskning får hon priset för jamtsk vitterhet.

Publicerad

“Faktura luft” är reportageboken som i augusti kom ut på Modernista förlag. Författaren Linda Hedenljung har i många år som journalist på Östersunds-Posten granskat Östersunds FK:s finansiering och den så kallade Kindberg-affären.

Hon får 2022 års medalj och diplom till professor Carl Zetterströms minne med motiveringen “För sin målmedvetna och sanningssökande granskning av ett nutidshistoriskt skeende i Östersund”.

Varje år delar Kommittén för Jamtamotets bevarande ut detta pris i Frösö hembygdsmuseums lokal på Stocke titt, Frösön. Byggnaden uppfördes 1830 och fungerade länge som bibliotek för professor Carl Zetterströms boksamling. Kommittén har sitt ursprung i en grupp jämtar som studerat i Uppsala och varit aktiva i studentföreningen Jamtamot flyttat hem och oroade sig över utvecklingen av studentföreningen.

Lösningen blev bildandet av kommittén, vars enda egentliga verksamhet är utdelandet av den årliga medaljen. Den första delades ut till Carl-Göran Ekerwald 1984 och sedan dess har 35 medaljer delats ut. Eftersom professor Zetterströms boksamling hade en stor ämnesbredd har kommittén valt att dela ut medaljen till personer verksamma inom flera olika områden.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS