Åre kommun vill stoppa två företag från mineralutvinning

ÅRE (JT) Företagen vill söka efter värdefulla metaller i områden som berörs av flera riksintressen som rennäring och friluftsliv.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är dels företaget Bergslagen Metals AB som i november ansökte hos Bergsstaten om att få undersöka ett område benämnt Viken och som ligger söder om Månsåsen nära kommungränsen till Berg. Här vill de söka efter förekomsten av nickel, vanadin, zink, molybden och sällsynta jordartsmetaller.

Förutom detta ansökte de i februari att få undersöka ett område norr om Månsåsen som benämns Viken 3 efter förekomst av molybden, nickel, skandium, yttrium, zink, lantan och lantanider.

Dessutom har företaget Aesta AB ansökt om att få undersöka ett område benämnt Flistjärn 4 i det nordligaste hörnet av Åre kommun, öster om sjön Torrön i Sösjöfjällen. Här vill de söka vill de söka efter nickel, molybden, koppar, bly, guld, silver, skandium, vanadin, volfram, yttrium, zink, lantan och lantanider.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS