I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår bildades i januari 2022 och tog emot sina första värnpliktiga samma år. Bilden visar befäl och värnpliktiga vid 1-årsjubiléet på Stortorget i Östersund, januari 2023.

Dålig arbetsmiljö bekräftad på Västernorrlands regemente

ÖSTERSUND (JT) Sedan det larmats om problem med arbetsmiljön har externa utredare nu kunnat konstatera en rad brister på regementet, både i Sollefteå och Östersund.

Publicerad

Det var redan i mars som ett skyddsombud reagerade på brister och bland annat lämnades en begäran om åtgärder enligt Arbetsmiljölagen in till regementsledningen, en så kallad 6:6a. Parallellt med detta agerade regementschefen, överste Jonas Karlsson, genom att besluta om en arbetsmiljöutredning. 

En sådan har nu även utförts av externa utredare från arméstaben i Enköping. De har intervjuat åtta personer i Sollefteå och sex i Östersund och kunnat identifiera en rad problem. Till dessa hör bristande förutsättningar vad gäller materiel och personal, samt en otydlighet i styrning och ledning som lett till otydlighet i befogenheter och arbetsuppgifter.

 Personalen består även av olika generationer och dels sådana som mer entydigt formats av den värdegrund och de normer som finns på I 21 Västernorrlands regemente. Dels av sådana som är återanställda och som även haft en civil karriär. Härvid har det uppstått friktioner mellan olika arbetssätt och kulturer. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS