Åtgärder för bättre luftkvalitet i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Nu har ett åtgärdsprogram tagits fram för att förbättra luftkvaliteten i staden, som ska tas upp av kommunstyrelsen 6 december.

Publicerad

De höga luftföroreningarna som uppmätts är en risk för människors hälsa och bryter mot EU:s gränsvärden för partiklar. Problemet härrör från all rullande trafik, främst när däck slits mot asfalt och sandningssand. Partiklar virvlar upp som innebär ökad risk för sjukdomar och besvär relaterade till luftvägarna för de som bor och vistas i området.

— Att vi har så pass höga värden på så många ställen i centrala Östersund gör att vi måste göra vad vi kan för att få ner partikelhalterna. De är en risk för medborgarnas, och framför allt våra barns, hälsa och så kan vi inte ha det, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Det åtgärdsprogram som nu tagits fram innebär fokus på att förändra hur vägarna sköts och byggs, samt åtgärder för att minska biltrafiken och öka gång, cykel och kollektivtrafik. Åtgärderna innebär: optimering av drift och underhåll, grövre vintersand, regelverk för arbetsplatsparkeringar, mobility management- paket och parkeringsåtgärder för bättre luftkvalitet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS