Familjeföretaget som satt Mattmar på världskartan

MATTMAR (JT) Idag är Nord-Lock världens ledande producent av skruvsäkringssystem. I snart 40 år har företaget utvecklat sina produkter som hindrar skruvar från att lossna på såväl havets botten som i yttre rymden. Och allt började i en röd lada i Mattmar 1982 med familjen Perssons starka entreprenörsskap.

Daniel Eriksson, projektledare för expansionen vid Nord-Lock, Erika Olsson, chef för produktionsplanering, och Anders Manfred, divisionschef på Nord-Lock. Här står de framför ladan i Mattmar där Nord-Lock-brickan började produceras.
Publicerad

Här, säger Anders Manfred, divisionschef på Nord-Lock, och pekar på ett foto av en röd lada belägen intill en åker. Här började produktionen och utvecklingen av Nord-Lock-brickan. Man hade hittat en innovation i Kanada som inte varit möjlig att producera eller kommersialisera tidigare. Men här i Mattmar satte man igång med att lösa problem, utveckla och förfina konceptet. Man skulle kunna säga att familjen Persson knäckte koden till den framgångsrika produkten, berättar Anders Manfred.

Utvecklingen av Nord-Locks killåsningsbricka börjar 1982 i Mattmar, men historien om företaget sträcker sig längre bakåt i tiden än så. Allt startade 1953 som ett familjeföretag i Stockholm, då med namnet Nobex. Företaget drevs av entreprenörsfamiljen Persson, med Bengt Persson i spetsen och Nobex ägnade sig åt produktion av oljebrännare för uppvärmning av hus. Efter några år hade källarlokalen i Spånga där man höll till blivit för liten, samtidigt som familjen kände en hemlängtan till Jämtland. I hembyn Mattmar fanns en tom ladugård som kunde användas och hit flyttade familjen Persson företagets verksamhet. Nobex hade vid den här tiden säljföretag för sina produkter även utanför Sverige och genom en teknikintresserad lokal säljare i USA kom man i kontakt med patentet till killåsningsbrickan. Patentet köptes av Nobex och 1982 påbörjades utvecklingen av det som kommit att bli Nord-Lock-brickan.

–I mitten på 80-talet tog sonen Kurt Persson över som VD och 1994 förvärvades företaget av Investment AB Latour. Sju år senare riktades allt fokus mot att producera låsbrickor och då bytte man även namn från Nobex till Nord-Lock. Sedan dess har verksamheten accelererats och byggts på för att kunna erbjuda fler lösningar och ett större sortiment. Som en del i Nord-Lock Group ingår numera även företagen Superbolt, Boltight och Expander System, säger Anders Manfred.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS