Från söndagens eftersöksutbildning på Frösön

Hemvärnet i länet utbildades söka försvunna personer

ÖSTERSUND (JT) Hemvärn i Jämtland utbildades i sök efter försvunna personer. Polis och Fjällräddning tillsammans med försvarsutbildarna utbildar 16 hemvärnssoldater.

Publicerad

I Jämtland har Förvarsutbildarna på initiativ av Polismyndigheten i Jämtlands län tagit steget till att genomföra en pilotutbildning i eftersök av försvunnen person ”EFP”, så kallat patrullsök. Eftersöksmetoden i sig är inte ny, utan den har en historia bakåt i tiden till Nordamerika där flera barn försvann och trots stora sökinsatser återfanns inte barnen.

Kanada och Storbritannien tog därför tillsammans initiativ till att utveckla sökmetoden "Managing Search Operations" som var effektivare och som sedan har bearbetats och utvecklats av Polisen i Sverige, bland annat genom att de har kompletterat eftersöksmetoden med fysiska och psykiska faktorer som påverkar hur en försvunnen upplever och hanterar situationen.

I Jämtland är det Polisens Fjällräddning som bedriver stora delar av eftersöksarbetet, med gott resultat. Nu vill Polisen i Jämtlands län att Försvarsmakten genom Hemvärnssoldater utbildas (pilotutbildning) för att kunna bistå tidigare vid försvinnanden för att öka sannolikheten att finna personerna vid liv.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS