Gun Fahlander konstaterar att det igen blivit så att ripjakt avlysts med kort varsel, trots den nya policyn.
Gun Fahlander konstaterar att det igen blivit så att ripjakt avlysts med kort varsel, trots den nya policyn.

Avlyst ripjakt med kort varsel trots ny jaktpolicy

LÄNET (JT) Länsstyrelsen har redan fått in flera anmälningar från olika samebyar som vill avlysa fjälljakten på ripa. Med kort varsel har Länsstyrelsen beslutat att tillmötesgå två samebyar och avlysa två områden.

Publicerad

Trots att länsstyrelsen nyligen tagit fram en ny policy med syftet att minska antalet avlysningar nära in på jaktstart blev det ändå avlysningar med kort varsel inför ripjakten som startade på onsdagen.

Det var precis så här vi inte ville ha det med avlysningar med kort varsel, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Förra årets småviltsjakt i fjällen blev stökig, detta när samebyarna runt om i länet strax före jakten ansökte om att få stora områden avlysta från småviltsjakt. Inför årets fjälljakt har Länsstyrelsen därför tagit fram en ny policy för att undvika att samma situation uppstår igen. Trots detta har det enligt Gun Fahlander kommit in åtta ansökningar om avlysningar strax före ripjakten. Två områden är beslutade att stängas för jakt, det gäller områden inom Jijnjevaerie Sameby och Jovnevaerie Sameby.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS