Nu tvingas fiskodlingen i Gäddede slakta ut all fisk och sanera alla kassar Arkivbild

Fiskodling i Gäddede tvingas slakta all fisk efter positivt test för sjukdom

GÄDDEDE (JT) Jämtland Fisk i Gäddede drabbades av BKD i sin fiskodling, och tvingas slakta ut alla 13 kassar med fisk. Prover har påvisat sjukdomen hos fem fiskar av 90, säger Kjell Olof Jonasson som ingår i fiskodlingens styrelse.

Publicerad

– Nu ska vi tömma odlingen och sanera, men saneringen har pågått sedan i maj. Saneringen görs med samma sorts medel som används i djurstallar, vi spolar över med högtryckstvätt, tvättar alla garn och bryggor. Sedan ska det stå tomt i en månad innan ny fisk kan sättas in, säger Kjell Olof.

Det ser dock inte ut som det kastas pengar i sjön. Fiskarna ska växa till sig och få rätt vikt, sedan slaktas de och kan säljas.

– Ingenting påverkar matbiten. Det är inte alldeles nattsvart. Det tar sin tid med allt och sortera ut. Sjukdomen finns även i vilt tillstånd, men när det är större mängder fisk på ett och samma ställe är smittrisken större. Det är svårt att skydda sig. smittan kom från yngel från en fiskodling i södra Sverige, där all fisk fick slaktas ut. Nu får vi inga yngel därifrån i år, utan får söka runt hos fiskodlingar. Förhoppningsvis kan vi sätta ut fisk i november, säger Kjell Olof Jonasson.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS