Jämtlands Fisk AB:s 15 ton röding och öring kan ha den smittsamma fisksjukdomen BKD, men det är inget som är farligt för människor och köttet är fortfarande ätbart.

Jämtlands Fisk kan vara drabbat av smittsam njursjukdom – slaktar ut all fisk i odlingarna

GÄDDEDE (JT) Den kroniska fisksjukdomen BKD (bacterial kidney disease) kan ha drabbat fiskarna i Jämtlands Fisk AB:s odlingar i norra Ströms Vattudal i Gäddede. Sjukdomen är inte farlig för människor och fisken är fullt ätlig, men tillväxten minskar och kvaliteten på köttet blir sämre.

Publicerad

Det var efter att sjukdomen upptäcktes hos en leverantör till Jämtlands Fisk som Jordbruksverket flaggade och införde restriktioner för bolaget. Jämtlands Fisk får inte plantera ut sin fisk i andra vattendrag i Frostviken, något de gör ungefär 5 gånger om året. Fisken ska fortsatt odlas i bolagets odlingskassar i sjön Hetögeln, den norra delen av Ströms Vattudal i Gäddede, innan veterinärprover ska tas till sommaren.

Jämtlands Fisk har haft BKD i sina kassar tidigare, första gången var på 1970-talet och andra gången var efter att styrelseledamoten Kjell Jonasson kom in i bolagsstyrelsen för 16 år sen.

– Det är välbefinnandet hos fisken det handlar om. Man ser inte tillstymmelse till att fisken mår dåligt. Han äter och mår bra som vanligt, det är när man öppnar som man ser på lever och njurar att det är ansträngt. Fisken lever lika länge, berättar Kjell och tillägger:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS