Åska och strömavbrott – det här kan du tänka på

RAGUNDA (JT) Ragunda drabbades på söndagen för ett större strömavbrott. Orsaken var åska i området. Närmare hundra strömavbrott till följd av åska har hittills i sommar registrerats i E.ON nät i södra Norrland. Ett ganska normalt antal, men än är åskperioden inte över. Det här görs för att minska riskerna och det här bör du själv tänka på i åsktider.

Sedan vinterns historiska snöoväder har elnätskunderna i E.ONs nordliga nät i östra Jämtland och i Västernorrland, varit förskonade från större och längre strömavbrott. Men det är inte bara snö och hårda vindar som riskerar att slå ut elen för kunderna. Åskan som är mest frekvent under sommarmånaderna är en av de vanligaste orsakerna till strömavbrott. I Ragunda kommun drabbades på söndagseftermiddagen 394 hushåll av en timmes strömavbrott till följd av åsknedslag.

Hittills i år har vi registrerat närmare 100 strömavbrott till följd av åskurladdningar i vårt nordliga nät vilket visar på en ganska normal sommar. Men den ökade risken består ända in i hösten. I genomsnitt så kan 5-15 procent av våra avbrott i landet under ett år kopplas till åska, men det är stor variation mellan åren, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Av de nedslag som gör det är direktträffarna på elanläggning väldigt ovanliga och utgör endast en procent. Hela 99 procent av avbrotten till följd av åska orsakas istället av ett nedslag bredvid en ledning eller station. Arbetet med att vädersäkra elnätet inbegriper även åtgärder mot åskpåverkan. En nedgrävd ledning minskar risken jämfört med en luftledning men även kabelförlagda ledningar kan påverkas av åsknedslag.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS