Olle Martinelle, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Jämtland-Härjedalen.

Fler kvinnor blir företagare efter rådgivning

LÄNET (JT) Under år 2021 har länet fått 204 nya företagare efter rådgivning av NyföretagarCentrum och andelen kvinnor som startat var 47 procent, något som är en hög andel sett till nyföretagandet i stort.

Publicerad Senast uppdaterad

Nyföretagandet i Sverige ökade med 7,1 procent under 2021, något som kan tillskrivas pandemin och den ökade arbetslösheten. När människor förlorar arbetet blir det en alternativ väg till försörjning att starta ett eget företag. En fortsatt trend är även att det startas fler aktiebolag, en följd av den nya aktiebolagslagen från januari 2020 som tillåter ett lägre belopp som aktiekapital.

I Jämtland startades under 2021 fler företag, 9 procent jämfört med året innan. Tjänsteverksamhet dominerar, främst inom bygg och anläggning, fastighet, ROT, hälsa/sjukvård och omsorg samt detalj- och dagligvaruhandel.

NyföretagarCentrum Jämtland-Härjedalen har verksamhet i sju av länets åtta kommuner (I Åre sköter kommunen rådgivningen själva). De har under 2021 medverkat till 204 nya företagare i länet, något som är 13 procent fler än året innan. 47 procent av dessa är kvinnor och verksamhetsansvarige Olle Martinelle förklarar att detta inte är en hög siffra för länet:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS