Elprisstöd till miljardärer – men inte till Norrland

I februari kommer hushåll börja få kompensation för de höga elpriserna. Elprisstödet kommer landa på cirka 16 000 kronor för en snittvilla i elområde 4 och cirka 10 000 kronor i elområde 3.

Stödet kommer hamna på totalt 55 miljarder kronor. Det högkostnadsskydd som regeringen och samarbetspartiet SD utlovade skulle vara på plats den första november blir det dock inget av.

Elprisstödet som ska betalas ut i februari täcker förbrukning för perioden oktober 2021 – september 2022 men det är högst oklart om någon kompensation kommer för de kostnader som vi nu tvingas leva med. Det är kostnader även vi här i Norrland behöver betala, för nu är det nämligen ingen större skillnad i pris mellan norr och söder.

Någon kompensation för det, verkar vi inte få. Ett elprisstöd som bara hjälper hushåll i söder är kanske vad man får förvänta sig med en regering som saknar representation norr om Borlänge.

Vad som är precis lika illa är att alla hushåll, nåja i söder då åtminstone, blir kompenserade. I en artikel i Expressen häromdagen kunde man läsa att bland annat Dan Sten Olsson, miljardär, kommer få en utbetalning på runt 42 000 kronor. På topplistan över vilka som får mest i elprisstöd förekommer flera miljardärer. Är verkligen det ett rimligt sätt att fördela våra gemensamma resurser?

Den nya regeringen, tillsammans med SD, har nu haft några månader på sig att visa vad de går för. Det är inget som direkt imponerar. De gick till val på att lösa problemen för alla de som kämpar ekonomiskt med höga priser på såväl mat som elektricitet. Men det börjar mer och mer likna den gamla folksagan ”Mäster Skräddare”: det bidde ingen rock.

Det bidde bara en tummetott. Men å andra sidan har de ända tills februari på sig innan elprisstödet ska betalas ut, så vi får väl se om det i slutändan, precis som i sagan, visar sig att det bidde ingenting.

Anny Berglin, ombudsman Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen
Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet Berg

Powered by Labrador CMS