Ung Reporter

Oscar Carlsson Tove Tvedten och Peter Johansson glada initiativtagare till Åre klätterhall.

Invigning av klätterhallen i Duved

DUVED (JT) I helgen var det dags för en efterlängtad invigning av Åre klätterhall i Duved. En arena som varit mycket efterlängtad av både barn och vuxna.

Publicerad

En lokal med 475 kvm klätteryta som är designad, konstruerad och producerad av Walltopia. Initiativtagarna till klätterhallen är Oscar Carlsson, Peter Johansson och Tove Tvedten och de hoppas nu kunna locka fler att börja klättra. De vill förmedla att sporten är för alla oavsett ålder och kunskapsnivå.Det är inte konstigt att det blev fullt hus när dörrarna äntligen öppnades till den nya klätterlokalen i Duved. Klättersugna gäster ramlade in under hela helgen för att prova både repklättring och bouldering. Förutom klättring bjöds det på smakprover och tävlingar med fina priser från sponsorerna och kafeterian höll öppet för fikasugna gäster.

Det blev snabbt fullt hus när dörrarna äntligen slog upp till den nya klätterlokalen i Duved.

För de som saknade egen utrustning fanns selar och klätterskor att låna under helgen både för stora som små klättrare.

Höga repväggar utmanar både stora och små nybörjare som proffs.
Sonja Rantanen var en av de klättrare som besökte hallen under invigningen.
Sonja är nöjd över att det finns rolig och utmanande klättring som passar alla i hallen.

 

Oscar Carlsson som är en av dem som ligger bakom den nya klätterhallen berättar att idén grundades hos Peter Johansson som flyttade till Åre kommun för ungefär två år sedan.

– Han kom hit med inställningen att det måste finnas en klätterhall där han bor.

Oscar berättar att både han och Tove också känt som Peter en lång period och längtat efter en bra klätterhall i kommunen.

Bouldering med överhäng är bra träning, tycker Sonja.

– Vi fann varandra snabbt och tänkte att om vi slår ihop våra kloka hjärnor kan detta bli till verkligen.

 Efter att de kommit fram till att förverkliga deras vision om en klätterhall tog det inte lång tid innan projektet var i gång och kunde påbörjas i somras. Han berättar att det har varit mycket jobb att stå i innan invigningen men att det är riktigt kul att hallen nu står färdig. Fler än Oscar förväntade sig dök upp i lördags när de slog upp portarna för allmänheten och han tyckte det var roligt att se så många peppade gäster.

Matilda bjöd på smakprov från Ár functional, en av sponsorerna.

 

Genom Åre klätterhall kommer fler kunna ta del av den glädje och gemenskap som klättringen ger. Initiativtagarna ser fram emot att arrangera både barn- och ungdomsgrupper, prova på-kurser, gruppaktiviteter och mycket mer. De tror på samverkan med skolor förenings- och näringsliv i hela kommunen. Klätterhallen är något som kan gynna Åredalen som både hem- och turistort.

Åre klätterhall samarbetar med Åre sportcenter som är beläget vid Duved tågstation. Två padelbanor har tagits bort inne i centret för att skapa utrymme för den nya klätterhallen.

I klätterlokalen finns det möjlighet till klättring både med och utan säkring. Höga repväggar och kvalitativ bouldering både för stora och små, nybörjare och proffs, bofasta och besökande. Den högsta väggen är på 11,5 meter. I anslutning till klättringen finns ett café och en butik där man kan hitta utbud som hör sporten till. Klätterhallen kommer att hålla öppet varje dag och utrustning kommer att hyras ut.

Utrustning i alla storlekar fanns att låna under invigningen så att alla fick en chans att prova på.

– För de som är nybörjare finns det prova på-kurser med en grundlig genomgång av allt som man behöver, berättar en av arrangörerna.

Sonja Rantanen var en av de som besökte hallen under invigningen.

– Jag har länge väntat på att en riktig klätterhall ska öppna i Åre.

Hon berättar att hon brukade klättra tre gånger i veckan innan hon flyttade upp och har tidigare klättrat på en mindre vägg i Undersåker som tyvärr inom snar framtid kommer behövas tas ned då Bygårn ska rivas. Därför är det extra efterlängtat med den nya klätterhallen.

– Det är kul att kunna träna i en stor lokal med vänner och möta nya utmaningar.

Hon tycker att det är stor skillnad på utrymme och möjligheter här jämfört med den inomhusklättring som finns för övrigt i Åre kommun och uppskattar att det finns utmaningar för alla.

När vi träffade henne tränade hon på överhäng, och det syntes att hon hade klättrat förut.

Powered by Labrador CMS