Ryska posten kusligt aktuell

KULTUR (JT) Flera trender sammanfaller i Mikael Zetterstens debutroman. En stor del av handlingen utspelar sig i trakten av Handöl, här dyker karoliner och ryska mysterier upp i kombination med DNA och AI.

Publicerad

Egentligen är det märkligt att de armfeldtska karolinerna som försökte inta Trondheim 1718 inte fått fler skönlitterära tolkningar som det mysterium de delvis är än idag. Författaren och kulturredaktören Per Nilsson-Tannér skrev 1969 en dokumentär skildring där han lyfte fram två sådana mysterier.

Dels varför Armfeldt i september 1718 avbröt framryckningen mot Trondheim och i stället gick mot Verdal, samt senare i mitten av november när armén stod i Trondheims utkanter inställde attacken mot staden. Nilsson-Tannér hade då många år tidigare skildrat fälttåget i romanform med ”Bångens pojkar” där huvudpersonen kommer från Offerdal.

Här framstår de uteblivna anfallen också som gåtor men Nilsson-Tannér kommer inte med något förslag på lösning utan de uteblivna anfallen får fungera som exempel på inslag i fälttåget som är obegripliga för soldaterna i ledet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS