Leif Tjernström vid bryggan ut i Indalsälven, bredvid hans hus. Här brukar det samlas stora flockar med svanar varje vår, men inte i år.

Var tog Krokomssvanarna vägen?

KROKOM (JT) Svanarna inplanterades 1935 och de blev snart ett säkert vårtecken. Men i år har endast enstaka svanar synts till och Leif Tjernström som följt dem sedan barndomen undrar vad som hänt.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var länsantikvarien Eric Festin som tog initiativ till svanarna i Krokom och sedan dess har bland andra makarna Tjernström på Brovägen varit pålitliga svanmatare. På senare år har deras son Leif tagit över huset på Brovägen som ligger alldeles vid Indalsälven nära centrala Krokom.

Här är det ovanligt strömt vilket medför att det i högre grad är öppet vatten året runt. Just tillgång till vatten är något som svanarna är beroende av, förklarar Leif Tjernström som tidigare arbetat som geolog, bland annat på Länsstyrelsen Jämtlands län. Han minns hur svanarna brukade komma till bryggan nära huset under barndomen.

-Då kom de upp på gården och skrek och skulle ha mat, säger han och utvecklar hur det startade på 30-talet: -Första paret promenerade upp till Stortjärn uppe vid Kälen. De häckade där och kom ner hit med ungarna, säger han.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS