Förorenade djur på slakteri - ägaren utreds

JÄMTLAND (JT) En veterinär på Livsmedelsverket har slagit larm om djur som varit så smutsiga att det varit svårt att slakta dem. Nu utreds den jämtländske djurhållaren av länsstyrelsen.

Publicerad Senast uppdaterad

I slutet av januari i år levererades sju nötkreatur till Nya Siljans Chark AB. Fyra kvigor och tre stutar. På plats fanns då en av Livsmedelsverkets veterinärer som reagerade på djurens allmänna skick.

Det bedömdes vara ”oacceptabelt för livsmedelssäkerheten”. Djuren var så smutsiga att de inte kunde slaktas utan risk för att kropparna skulle kontamineras. Omfattande mängder intorkad gödsel konstaterades på kropp och ben.

– Förutom att vara ett livsmedelshygieniskt problem är gödselföroreningar att betrakta som ett djurskyddsproblem då intorkad gödsel kan ge klåda och eksem samt att pälsens funktion att reglera värme och avstöta vatten minskar, skriver veterinären i sin anmälan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS