Ung Reporter

Anton Kristmansson utbildar sig till skogsmaskinförare på Dille Gård.

Skogsmaskinutbildning tillbaka på Dille Gård

ÅS (JT) Dille Gård naturbruksgymnasium och vuxenutbildning har tagit tillbaka utbildningen till skogsmaskinförare. De har tidigare hållit utbildningen för att testa om det var något som lockade elever och den treåriga undervisningen startade i augusti 2021. Jag har intervjuat några på skolan som har en koppling till linjen.

Publicerad

Hans Stenberg som är rektor på Dille Gård, förklarar om bakgrunden till linjen och vad de tänker om linjen i framtiden. Han säger att det var ett naturligt steg att starta utbildningen med tanke på att de utbildar i både jakt och viltvård och naturguidning:

Dille äger ett skogsbolag som håller på med avverkning av skog, vilket gjort det möjligt att kunna använda sig av de maskinerna till en gymnasieutbildning. Efterfrågan på skogsmaskinförare är stor, vilket gör att det finns goda möjligheter till jobb efter utbildningen.

Hans säger också att det hade varit roligt om det var ungefär hälften tjejer och hälften killar som gick utbildningen. Idag är det åtta elever, varav två tjejer. Utbildningen finns för både de ungdomar som börjar gymnasiet och för de som vill utbilda sig senare och kan gå vuxenutbildningen.

Anton Kristmansson vid en av skolans simulatorer.

Emil Halvarsson Bixo, som är lärare för eleverna på skogsmaskinsutbildningen, tycker att det är ett jätteroligt jobb där man får träffa många trevliga och nyfikna människor. Eftersom Emil tycker att skogsmaskiner är intressanta, så är det ett privilegium för honom att få jobba med det. Han förklarar:

Eleverna får varva mycket med teori och praktik ute i skogen och i klassrummen. Idag finns det väldigt bra simulatorer för skogsmaskin, där man kan öva på att köra skogsmaskin på ett väldigt verkligt sätt i klassrummen som även är miljövänligt. Det roligaste med hela jobbet tycker Emil är att se från en dag till en annan hur eleverna utvecklas. Hur de tar till sig det dom får lära sig och blir bättre på att hantera maskinerna och att vistas i skogen.

Anton Kristmansson, som går skogsmaskinsutbildningen i Dille säger så här:

Jag har alltid tyckt om skogen eftersom min pappa jagar och hela min uppväxt så har jag alltid tyckt om att vara i skogen. Men den största drivkraften till att jag ville börja köra skogsmaskin, fick jag från min fasters man och hans bror. Jag fick följa med dem på Komatsu Forest i Viskan och serva maskiner. Det var där jag fick upp ögonen för maskinförarna.

Linjen på Dille tycker jag är jättebra, lärarna är pedagogiska och lär ut på ett sätt så alla förstår. Att kunna varva med praktiskt och teoretiskt gör det mycket enklare att lära sig också. Jag skulle verkligen rekommendera denna linje på Dille Gård till andra ungdomar. Jag bor också på Dilles elevboende och jag tycker kompisarna är fantastiska. Ingen blir utanför, utan vänskapen på Dille är riktigt bra. Just nu så håller vi på med en kurs som heter virkestransport med skotare. Där är vi ute i skogen och kör mycket maskin men vi är även inne och kör simulator och tränar upp vår körning. När jag är färdig med utbildningen så vill jag jobba. Jag ser fram emot att jobba med detta i framtiden!

Jag som skriver det här går själv på Dille Gård inriktning skogsmaskin. Jag tycker det är en rolig och intressant linje där man får lära sig mycket. Utbildningen finns även på Torsta i Ås.

Powered by Labrador CMS