Ung Reporter

Maria Nilsson Waller dansade

Dansande torsdagsmässa i Stora Kyrkan

ÖSTERSUND (JT) En inbjudan att be och känna med kroppen.

Publicerad

Varje torsdag hålls en enklare mässa eller gudstjänst i Stora kyrkan dit människor får komma och delta i bön och gemenskap. Den här torsdagen var det extra speciellt när dans skulle gestalta temat för dagen. Maria Nilsson Waller framförde sitt soloverk ”Praying Positions-Metamorphosis”. 

Maria kommer från Östersund men har bott många år ute i Europa och jobbar som dansare på heltid. Verket som framfördes under mässan skapades under pandemin och är inspirerat av både yogan och i religiös praktik där kroppen används. Verket handlar om att jobba igenom känslor i kroppen, känna in sin andlighet och kroppens samspel med naturen och världen, säger Maria. Dansen är abstrakt och speglar flera olika känslor och förnimmelser. 

Stora kyrkan i Östersund

Efter dansen hölls ett samtal med mig (Alma Åhrén) och församlingspedagog Anders Nordvall där Maria berättade om verket, om dans generellt och om dans med koppling till tro och bön. Dansen fanns också närvarande under böne-stationerna där man fick dansa och pröva att uttrycka bön med kroppen. 

Detta var ett nytt koncept för de allra flesta som var där men många vågade sig ändå fram för att pröva. Olika typer av trosuttryck är vanligare nuförtiden i kyrkan och i Östersund används både musik, dans, konst med mera under gudstjänster och andra sammankomster. 

Dans är en chans till en ärlig bön, menar Maria och att uttrycka tro och känslor. Olika sätt att tolka och beskriva diskuterades efter gudstjänsten och det hela var mycket uppskattat av besökarna. 

 

Powered by Labrador CMS