Kommunalrådet Karin Jonsson i Krokom vill behålla vetorätten även när miljöprövningen kring en vindkraftspark nått långt i processen.

Kommunalråd om vindkraftsvetot

ÖSTERSUND (JT) Regeringen vill begränsa kommuners möjlighet att lägga in veto mot vindkraftsbyggen. Det gillar inte center-kommunalråden Mikael Westin i Ragunda och Karin Jonsson i Krokom.

Publicerad Senast uppdaterad

Förra veckan levererade regeringen ett förslag som handlar om att begränsa kommuners rätt att använda sitt veto i samband med vindkraftsbyggen. Deras rätt till inflytande över vindkraftsetableringar ska i och för sig kvarstå, men den ska inte ska kunna ändra sig i ett sent skede när tillståndsprövningen är igång.

”Förslaget bidrar till en mer förutsägbar och effektiv process för företag som projekterar och ansöker om tillstånd för vindkraftsanläggningar, eftersom kommunens beslut ska fattas innan tillståndsprocessen inleds. Tid och resurser behöver inte läggas förgäves på projekt som avstyrks sent i processen eller där kommunen ändrar sig", skriver regeringen i lagrådsremissen.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) säger till Sveriges Radio att förslaget innebär att i fortsättningen måste kommuner yttra sig senast nio månader efter att tillståndsansökan lämnats in. Regeringen pekar på att det är viktigt att kommuner tidigt beslutar hur den ställer sig till en vindkraftspark innan tillståndsprövningen går igång.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS