Carl-Göran Ekerwald vid sitt framträdande i Östersund 2020. (Arkivbild)

Carl-Göran Ekerwald får Leninpriset

LÄNET (JT) Nu är det klart att årets mottagare av “Jan Myrdals stora pris – Leninpriset" är den folkkäre författaren som är uppvuxen i Offerdal och skildrat länets historia i många olika sammanhang.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var 1959 som Carl-Göran Ekerwald debuterade med en novellsamling och sedan dess har det blivit över 50 böcker. För sin lärda gärning har han nu belönats med priset som delas ut av entreprenören Lasse Diding och i år återfått sitt ursprungliga namn “Jan Myrdals stora pris – Leninpriset".

Detta pris består av 100 000 kronor och delas ut till en författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition. Tidigare pristagare som Sven Wollter och Jan Guillou har kritiserats för att de tagit emot det på grund av kopplingen till Lenin, men även Carl-Göran Ekerwald accepterar det:

- Jag tackade ja till priset efter att ha läst motiveringen, som är storartad och kanske smickrar mig lite för mycket. Jag står nära både Myrdal och Lenin och tar emot priset med glädje, säger Carl-Göran Ekerwald till Hallands Nyheter.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS