Ove Hemmendorff är ordförande i Frösö Hembygdsförening.

Hembygdsföreningen vill se åtgärdad Änge Gård

FRÖSÖN (JT) Ove Hemmendorff som är ordförande i Frösö Hembygdsförening ansluter sig till de som vill att kommunen rustar upp Änge Gård. Han bidrar gärna till att kulturhistorien kring platsen lever vidare, men menar att området nedanför tål bebyggelse.

Publicerad

Som JT tidigare rapporterat om finns krafter som verkar för att den kulturhistoriskt värdefulla miljön kring Änge Gård tas bättre om hand och att det informeras bättre om den. Här ingick kompositören Wilhelm Peterson-Berger (PB) i ett sällskapsliv kring förra sekelskiftet som omfattade konstnärer och musiker. 

Här skrev han även, helt eller delvis, sina mest kända verk. Det här är en historia som man får gå till källorna eller litteraturen för att få veta mer om. På platsen finns det inget som berättar om det och den byggnad som finns kvar och kan berätta mest om PB är Änge Gårds huvudbyggnad, i vars salong han brukade framföra sina verk och där han umgicks med värdparet Lars och Anna Tirén. 

Men denna byggnad befinner sig i ett framskridet stadie av förfall med stora bitar av rappningen borta. Ett par hundra meter norrut fanns även en annan plats, Källtorp, som är minst lika mycket förknippad med PB:s musikskapande. Här vistades han på somrarna i över tio års tid sedan Änge Gård sålts och innan Sommarhagen stod färdig. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS