Busstorget Gustav III Torg (Busstorget) kommer att få behålla sitt nuvarande utseende ett tag till. Foto: Torbjörn Aronsson (arkivbild)
Busstorget Gustav III Torg (Busstorget) kommer att få behålla sitt nuvarande utseende ett tag till. Foto: Torbjörn Aronsson (arkivbild)

Slutet på planerna för Gustav III Torg - Diös överklagar inte beslutet

ÖSTERSUND (JT) De relativt höga byggnaderna för hotell, bostäder och kontor på ”Busstorget” blir inte verklighet. Mark- och miljödomstolen har avslagit och vare sig kommunen eller Diös överklagar. -Nu är det ett nytt läge, säger Mats Eriksson, projektchef på Diös.

Publicerad

Det var i juni 2021 den detaljplan antogs som skulle göra planerna för torget möjliga. En politisk majoritet fanns för genomdrivande av projektet som ansågs bidra till ökad tillväxt i Östersund och avveckla den tråkiga och stökiga miljön på Busstorget. Planerna fick sedan ett 30-tal överklaganden, från bland annat Jamtli och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Runt 2000 namnunderskrifter från protesterande samlades in av Stadsmiljögruppen (senare Stadsmiljöföreningen). Kritikerna riktade främst in sig på att den idag relativt öppna ytan till stor del skulle täckas av höga byggnader av annan dimension än den småskaliga arkitekturen i omgivningen. Detta skulle i sin tur leda till att utsikten skulle reduceras, liksom bibliotekets och byggnadsminnet Gamla Teaterns omgivande öppna ytor.

Området kring Gustav III Torg hör även till de områden i Sverige som har pekats ut som riksintressen för kulturmiljövärden och har därmed stöd i Miljöbalken. Skyddsvärda anges här vara gatunät, platsbildningar och tomtindelning samt även den särskilda karaktären med låg trähusbebyggelse och utblickarna mot Storsjön.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS