Det som skrämmer mig är att de nationella målen kan vara uppfyllda utan att alla i Strömsund har täckning, säger Ann-Louise Hansson, bredbandssamordnare Strömsunds kommun. Foto: Pernilla Gunnarsdotter-Persson.

Telia lägger ner kopparnätet i Hoting – Strömsunds kommunalråd ber regeringen ändra bredbandsbidraget

HOTING (JT) I ett brev till Strömsunds kommun meddelar Telia att de planerar att lägga ner kopparnätet i Hoting den sista september 2022. Detta för att modernisera nätet i kommunen och gå över till fiberbaserade och/eller mobilnätbaserade tjänster.

Publicerad

Frågan är hur väl sådan telefoni egentligen fungerar på Jämtlands landsbygd där bergen är höga, dalarna är djupa och där varken masterna eller kunderna är tillräckligt många.

Jämtlands Tidning har tidigare berättat om de allvarliga problem som kommunmedborgarna i Renålandet i Strömsund drabbades av när Telia lade ner kopparnätet i byn. Mobiltäckningen var så dålig att ambulansen inte kunde skicka information om patienter till sjukhuset, utan fick köra långt innan täckning nåddes. Företagare fick lägga ner verksamheten då kunderna inte kunde nå fram på telefonen, och flera uttryckte oro för hur trygghetslarmen skulle kunna fungera optimalt utan telefonitäckning.

Mattias Borrelid, pressansvarig på Telia, berättar att det endast är 10 procent av Telias kunder som fortfarande använder kopparnätet. Det är gammal teknik, och reservdelar kan vara svåra att hitta. Framtiden är 4G och 5G.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS