'Vi kommer att erbjuda våra kunder andra produkter kring fasta avtal', säger Fyrfasens vd Cecilia Norberg.
"Vi kommer att erbjuda våra kunder andra produkter kring fasta avtal", säger Fyrfasens vd Cecilia Norberg.

Uppsagda elavtal upprör husägare

SVEG (JT) Det kom som en överraskning men vid årsskiftet blir fritidshusägaren Christer Andreasson med hus i Gällö utan elavtal sedan energibolaget Fyrfasen i Ånge sagt upp avtalet.

Publicerad

”Inga överraskningar. Med Fyrfasen får du ett tryggt, schysst och hållbart elavtal”. Så står det på energibolaget Fyrfasens hemsida, men Christer Andreasson som har stuga i Gällö tycker att det inte känns särskilt tryggt eftersom energibolaget sagt upp hans elavtal från och med årsskiftet 2022/2023.

Fyrfasen är dotterbolag i Härjeånskoncernen som producerar förnybar energi i elva vattenkraftverk,och som tillverkar pellets av restprodukter från sågindustrin, bygger ut fibernät och ansvarar för att rusta elnätet. Härjeåns kraft AB har kontor i Ånge, Sveg, Funäsdalen och Sundsvall.

Christer Andreasson berättar att han har haft elavtal med Fyrfasen sedan tolv år för fritidshuset i Gällö. Till vardags bor han i Ljungaverk.

– Vi tecknade ett så kallat Eltrygg- avtal som baserades på priser två-tre år tillbaka i tiden, säger Christer Andreasson.

Fyrfasen energi med säte i Ånge levererar el till bland annat kunder i Gällö men nu sägs Eltryggavtalen upp.
Fyrfasen energi med säte i Ånge levererar el till bland annat kunder i Gällö men nu sägs Eltryggavtalen upp.

– De satte ett nytt pris varje år där avtalet förnyades automatiskt, säger husägaren, som är nöjd med upplägget för den bostad som förbrukar drygt 13 000 KWh per år.

Nu har alltså Fyrfasen valt att säga upp avtalet med honom och andra boenden i fritidshusområdet.

– Det känns förjäkligt, särskild sedan bolagets vd gick ut i september och informerade om att det inte skulle sägas upp några avtal, säger Christer Andreasson.

– Vi har fört diskussioner med Fyrfasen om detta men inte kommit fram till någon lösning, säger husägaren.

Han har ännu inte tagit ställning till huruvida han vill fortsätta med Fyrfasen.

– Det är inte omöjligt att vi byter elleverantör, det finns ju andra, säger han.

Cecilia Norberg är vd för Härjeånkoncernen där Fyrfasen Energi är dotterbolag. Hon bekräftar att tidigare har avtalen förnyats med automatik.

– Men från årsskiftet har vi valt att inte förnya avtalen och det beror på hur det ser ut på elmarknaden i omvärlden. Detta är inte bra för våra kunder, säger vd:n, som uppger att Fyrfasen kommer att erbjuda de kunder som förlorar de fasta Eltrygg avtalen alternativ.

– Vi ska ta fram andra produkter med fasta priser och de lanseras vid årsskiftet, säger vd:n, som uppger att det kommer bland annat Christer Andreasson att erbjudas.

Cecilia Norberg leder ett dotterbolag som ökat sin omsättning från 286 miljoner kronor 2020 till 470 miljoner kronor förra året. Under 2019 omsatte energiföretaget 341,3 miljoner kronor med 5,4 miljoner kronor i positivt resultat men efter det har det blivit minus i resultaträkningen.

De senaste två åren har det negativa resultatet växt från 4,7 miljoner kronor till 12,8 miljoner kronor förra året. Och under perioden har den kortfristiga skuldsättningen ökat med 111,4 miljoner kronor till 275 miljoner kronor, vilket bidragit till att bolaget redovisar så låg soliditet som 9,30 procent. (Soliditet är andelen eget kapital av totalt kapital).

Cecilia Norberg förklarar den ovan nämnda redovisningen:

Vår omsättning påverkas alltid av elpriset. Skuldsättningen har ökat på grund av ett ökat säkerhetskrav från Nasdaq för våra elterminssäkringar. Men det är även kopplat till vår ökande omsättning som alltså har att göra med de höjda elpriserna.

Hon säger också att ”Vi ger inga offentliga prognoser kring vårt resultat, utan 2022 års siffror kan vi återkomma till då årsresultatet är klart.

Fakta, Fyrfasen Energi AB

Ägare: Härjeåns koncernen.

Anställda: 15

Omsättning 2021: 470 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: - 12,8 miljoner kronor.

Vinstmarginal: - 2,71 procent.

Kassalikviditet: 104,2 procent.

Soliditet: 9,30 procent.

Powered by Labrador CMS