”Vi var nära att stänga biogasen när det infördes energiskatt på den men vi driver den vidare eftersom energiskatten betalas tillbaka”, säger bonden Torgny Widholm i Hallen.

Fortsatt biogasdrift i Hölåsen – nu som ren elproducent

HALLEN (JT) Under förra hösten planerade bonden Torgny Widholm i Hölåsen att stänga sin biogasanläggning på grund av införande av energiskatt men där han driver den vidare eftersom han får tillbaka den skatt han betalat in.

Publicerad

Torgny Widholm berättar att han hade allvarliga planer på att slå igen biogasanläggningen sedan en energiskatt som infördes under 2023 skulle göra biogasproduktionen olönsam. Tidigare var produktion av biogas skattebefriad vilket dock ett EU-direktiv satte stopp för.

Idag driver han dock anläggningen vidare där han förklarar att han nu gått över att bli en ren elproducent där överskottet på elen går ut på nätet.

Han förklarar att gården i Trägsta betalar 150 000 kronor varje år i energiskatt, men lantbruket får tillbaka pengarna eftersom Trägsta gård är en grön näring.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS