Svante och Gunilla Fjellström vid ett av bisamhällena i Håxås
Svante och Gunilla Fjellström vid ett av bisamhällena i Håxås

Riktigt drag i biodlingen i Håxås

HÅXÅS (JT) Att driva ett bisamhälle är ett rent hantverk. Flera gånger varje säsong ska kuporna hos Håxås honung skattas på sitt innehåll. Ramarna ska skrapas, honungen ska slungas. Den ska tappas upp och burkarna ska få etiketter.

Publicerad

500 kilo honung blev resultatet förra året. Än så länge är det svårt att veta hur det blir i år. Varmperioden kom lite för tidigt, säger Gunilla Fjellström, huvudansvarig för biodlingen uppe på höjden ovanför Hammerdal.

– Vi har 21 samhällen och det är lagom. Det är ett tungt hantverk, säger maken Svante Fjellström som främst svarar för tillverkningen av ramar till bikuporna.

– Första året var det mer som en hobby, det var 2009, och vi hade bara några få kupor. Vi hade båda heltidsjobb och tog hand om arbetet med honung efter jobbet. När det var fint väder ville man ju hellre åka hem och jobba med bina, säger Gunilla som berättar med påtaglig stolthet och glädje om arbetet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS