Morgan Olsson (S) ordförande i Tillgänglighetsrådet till vänster, pristagaren Karl-Anders Lindberg i mitten samt Tomas Jangenmalm (S) ledamot i Tillgänglighetsrådet. Foto: Strömsunds kommun

Pris för tillgänglighet i Strömsund

YXSKAFTKÄLEN (JT) I byn Yxskaftkälen i Gäxsjö socken ligger ett uppskattat besöksmål som sommartid lockar tusentals besökare varje år. Nu har det fått Strömsunds kommuns tillgänglighetspris.

Publicerad

Det är Karl-Anders Lindberg som tillsammans med sambon Märit Hildebrandsson byggt upp en anläggning vid Yxskaftkälens gamla skola. Yxskaftkälens järnvägar/Lusthuset innehåller mycket: en vattenträdgård som sägs vara Sveriges kanske största. Den har ett tjugotal dammar, fisk, vattenfall, fontäner, broar, trädgårdskonst, marmorfigurer och även ett lusthus.

Här finns också ett uppbyggt miniatyrlandskap med båtar, tåg och miljöer som ska föreställa Inlandsbanan som den såg ut på 1950- och 1960-talet när den gick mellan Hoting och Östersund. Allt är byggt i skala 1:22. På en 800 kvadratmeter stor yta finns cirka 900 meter räls med ett 30-tal tåg – men anläggningen fortsätter hela tiden att växa.

Priset delas varje år ut av Tillgänglighetsrådet i Strömsunds kommun, för att uppmärksamma insatser för personer med funktionsnedsättning. I motivering sades bland annat följande:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS