Topptur i Åre med Smultron Sites. Foto: Nomads Photography
Topptur i Åre med Smultron Sites. Foto: Nomads Photography

Ta del av Åres smultronställen på ny sajt

ÅRE (JT) Smultron Sites startade år 2021 och är en outdoor plattform där lokala guider kan erbjuda aktiviteter för alla att delta i. Det handlar om allt från kallbad och konstworkshops, till repteknik för skidåkare.

Publicerad

Sandra Sandqvist som är grundare och CEO för Smultron Sites. August Melin är även, sedan några månader tillbaka, en av dem drivande i Smultron Sites.

-Samtidigt som jag pluggade på Vildmarkslinjen här i Åre i vintras, så upptäckte jag Smultron Sites. Då kände jag att det här går precis i linje med vad jag vill göra och jobba med, säger August.

Sandra berättar att idén har funnit med henne sedan länge. Det var en kompis i Kanada som var cykelguide. Där fanns ingen samlingsplats för cykelguider i Vancouver att erbjuda cykelturer och ta med gästerna.

-Så när jag kom till Åre under pandemiåret var alla permitterade.. Mina kompisar är så duktiga outdoorpersoner. Då kände jag att Åre är rätt forum och ställe att starta detta företag. Nu har vi 25 guider på hemsidan och över 40 upplevelser, berättar Sandra stolt och fortsätter:

-Det finns alltifrån de första toppturerna för tjejer till jord till bord-upplevelse. Då är det Kim som håller i det med en kompis som är kock, säger Sandra och beskriver att man på morgonen skördar de grönsakerna som finns.

Sedan fortsätter man ut på en vandring med Kim. Bastar när man kommer hem och sätter sig sedan ned vid ett dukat bord och får äta de tillagade grönsaker som man själv skördat.

-Med Smultron Sites kan man skapa det man vill skapa. Utmaningen för mig och August, är att vi även ska även kunna leva på den också, menar Sandra.

Att lägga upp upplevelser på sajten är gratis, när det blir bokat tar Smultron Sites en liten förmedlingsavgift. Deras mål är att vara den självklara outdoor-plattformen för hela Sverige, men gärna Norden också. Att när man vill hitta nya äventyr och likasinnade, då går man in på Smultron Sites. Man har sitt community men Smultron Sites är den samlade faktorn.

-Det är inte bara de här adrenalinfyllda äventyren som är populära, utan även snösko-vandring på fjället och att göra upp en brasa under stjärnorna, berättar August.

-Vi vill växa mer på ”Slow adventures”, de enkla, som att gå ut och ta ett skogsbad, säger Sandra.

Innan Sandra flyttade till Åre, hade hon bott lite överallt. Hon pluggade på Handelshögskolan och fortsatte jobba som bl.a. managementkonsult.

-Men när jag fyllde trettio, blev jag skibum. Reste runt och bodde i en van i Nordamerika. Hon har även seglat mycket, gjort hela tre OS satsningar i segling och vunnit VM i segling.

-På somrarna hoppade jag från segeltävling till segeltävling, och olika seglingsprojekt. Sedan behövde jag en bas, och det råkade bli Åre, berättar Sandra. August seglar också, så frågan är självklar: Finns det någon seglingskurs på Smultron Sites?

-Nej, men vore ju givet egentligen att det ska finnas på sajten, säger Sandra glatt.

-Absolut, det blir segling nästa sommar, svarar August.

Powered by Labrador CMS