Göran Nordkvist och Tomas Persson, ättlingar till invånarna i Sunnansjö by, framför den gamla affären som ger tak till häckande tornfalkar. Gården har varit i familjens ägo i 200 år. Göran är den enda fast bosatta i närheten av det planerade täktområdet, men blev inte kontaktad av bolaget. Han oroar sig för att en bergtäkt skulle riskera att förorena dricksvattnet från sjöarna som länkas i ett vattensystem från fjällen till kusten.

Planerad bergtäkt i Hoting får kritik – närboende ej informerade

HOTING (JT) I mars i år ansökte Swerock, dotterbolag till Peab, om att få anlägga en bergtäkt i Sunnansjö i Hoting för lokal infrastruktur. Men bolaget får kritik från både närboende och Jämtlands ornitologiska förening för att inte ha informerat dem om planerna.

Publicerad

Swerock levererar material till bygg- och anläggningsbranschen, och planen är att anlägga en bergtäkt i Sunnansjö för att utvinna 500 000 ton morän och berg under 20 års tid. Materialet ska gå till infrastruktur, i huvudsak vägar, i närområdet. Just nu är ansökan ute för yttranden.

Hanna Dahlgren, verksamhetsansvarig på Swerock, säger:

När man gör en ansökan skickar man ju information till närboende och de som har intressen runt marken. Man har ett samråd och ett samråd betyder ju att de som har synpunkter kan skicka in frågeställningar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS