Ignat och Varvara Ahrut får hjälp av mamma Margarita. De kom från Ukraina i maj och hade aldrig fiskat innan de kom till Sverige. 'Vi bor i Kvarnsjö nu och där har vi provat lite'.
Ignat och Varvara Ahrut får hjälp av mamma Margarita. De kom från Ukraina i maj och hade aldrig fiskat innan de kom till Sverige. "Vi bor i Kvarnsjö nu och där har vi provat lite".

Sportfiske populär höstlovsaktivitet i Rätan

RÄTAN (JT) Det har blivit en tradition att Sportfiskarna arrangerar fiskedagar under loven och höstlovet blev inget undantag. Stortjärn utanför Rätan fylldes av barn och ungdomar, de flesta i sällskap av föräldrar eller mor- och farföräldrar. Alla sugna på att fiska - och kanske en hamburgare eller två.

Publicerad

– Idag är det ett 30-tal anmälda till dagens höstlovsfiske, säger Eva Nordin Svedlund från Sportfiskarna. I morgon är det 16 stycken anmälda. Det är kul att så många kommer.

Ett helt sällskap har tagit sig till platsen från Östersund. Valter Hermansson, 4 år, får lite hjälp av mamma Jenny.

– Jag har fiskat förut, då fick jag en aborre, berättar Valter stolt. Den kastade vi i igen.

Bergs kommun bjöd på uppskattad lunch och fika under fiskedagarna på höstlovet.
Bergs kommun bjöd på uppskattad lunch och fika under fiskedagarna på höstlovet.

Valter är övertygad om att han kommer att få fisk under dagen. Dock tror mamma Jenny att de först får byta spö då det han lånat var lite för långt.

En bit bort står Ella 7 år och Nea 10 år, båda med efternamnet Hermansson och kusiner. Ella berättar att hon brukar fiska ibland medan Nea säger att hon pimplar mer.

– Jag har fått fisk hos farmor och farfar i Skellefteå. Hoppas vi får fisk idag, vi har redan nästan fått en.

Albin Thengman, 7 år är i samma sällskap från Östersund. JT blir lite nyfiken på solglasögonen Albin har på sig, trots att solen döljer sig.

– De är för att jag inte ska få kroken i ögonen, förklarar Albin.

Valter Hermansson 7 år fick hjälp av mamma Jenny. Han var säker på att få fisk men behövde byta spö till ett kortare först.
Valter Hermansson 7 år fick hjälp av mamma Jenny. Han var säker på att få fisk men behövde byta spö till ett kortare först.

Alwin Westman, Rätan, Kevin Olsson, Hoverberg och Herman Göransson, Åsarna har kört till sjön med sina EPA-traktorer. Det syns de är vana.

– Vi brukar fiska och har varit med här förut. En fisk har vi fått hittills idag.

Familjen Ahruts kom från Ukraina i maj och bor i Kvarnsjö. Mamma Margarita berättar att de aldrig fiskat i Ukraina.

– Vi har inte mycket vatten där. Här har vi provat i Kvarnsjö, barnen tycker det är roligt.

Barnen Ignat och Varvara berättar att de gillar Sverige även om det är kallt. Dock har de svårt att få nya vänner i skolan i Åsarna då de inte kan svenska.

Förutom två dagar i Stortjärn var det fiske på Storön i Sveg. För att vara med någon av dessa dagar behöver man varken ha fiskat förut eller ha utrustning. Sportfiskarna har duktigt folk på plats som kan hjälpa till och utrustning finns att låna.

– Det är hela familjer som kommer tillsammans, flera generationer, berättar Eva. Det här med fiske i kombination med friluftsliv är det vi vill få till. Man fiskar, äter tillsammans, samlas runt en eld, pratar och umgås. Det blir en fin mix av det.

Albin Thengman 7 år bar solglasögon även om solen dolde sig. 'Det är för att jag inte ska få kroken i ögonen', berättade han.
Albin Thengman 7 år bar solglasögon även om solen dolde sig. "Det är för att jag inte ska få kroken i ögonen", berättade han.

Det här kommer ni att fortsätta med?

– Oh ja, det har hänt något sista åren att människor tänker friluftsliv. Av allt ont pandemin har gjort så kommer det något gott. Man börjar tänka på sitt eget liv och behov, tittar lite närmare på vad man kan göra.

Förutom boende i länet är det flera besökare på plats.

– Vi har de som köpt eller byggt stuga häruppe. En familj som var här förra året är här igen och nu har de med sig en familj till! Det blir en följdverkan. Det är så kul att kunna visa upp ett så här fint fiskevatten som är iordninggjort så det blir tillgängligt för alla.

Alwin, Kevin och Herman hade tagit sig till Stortjärn med sina Epor. De är vana att fiska och hade redan fått napp.
Alwin, Kevin och Herman hade tagit sig till Stortjärn med sina Epor. De är vana att fiska och hade redan fått napp.

Dagarna vid Stortjärn är en samverkan mellan Sportfiskarna, Bergsfiskarna, Fiska i Berg, Övre Hoans Fvo och Bergs kommun.

– Bergs kommun bjuder på lunch och fika. Vi på Sportfiskarna står för handledning och utlåning av utrustning. Vi håller i det hela tillsammans med Bergsfiskarna.

Vädret är perfekt för dagen, helt vindstilla och klart.

– Vi har haft tur med vädret och det är en vacker plats där det går att ha en bra uppsikt. Bergs kommun har verkligen fått till det här.

Powered by Labrador CMS