Många hade letat sig till Sveaborgs bygdegård för att diskutera ett samarbete mot framtida gruva.
Många hade letat sig till Sveaborgs bygdegård för att diskutera ett samarbete mot framtida gruva.

Oviksborna mobiliserade mot gruvbrytning

OVIKEN (JT) "Vid en gruvbrytning blir det en fullständig katastrof, även om de bryter vanadin får de upp uran, allt finns i alunskiffret. Med öppen gruva får vi det i sjön." Så gick deltagarnas åsikter om en framtida gruva att summera vid mötet i veckan. Det är dags att jobba aktivt tillsammans blev beslutet.

När Sveaborgs bygdegård öppnade för ett möte om prospektering i bygden och eventuell gruva, var det många som mötte upp. Salen fylldes snabbt med över hundra personer som ville vara med och diskutera hur en framtida kamp ska se ut. Anordnat mötet hade Ida Asp, boende i Norrgården, en gård som ligger inom inmutat område.

Inför mötet hade hon pratat med experter för att veta lite mer vad som behöver göras närmast. Tre av dem fanns på plats genom videolänk för att presentera sig. Johan Öberg och Göran Antonsson driver en advokatfirma som samarbetar med Urbergsgruppen, en förening som arbetar för en långsiktig hushållning med jordens naturresurser.

– Vi har företrätt bland annat samer när det gäller vindkraft och när det gällde gruvor på Gotland. Det är alltid av godo om bra samarbete med en styrelse, så ni behöver starta en förening. Vi hoppas kunna bidra med erfarenheter, vi har många tips att komma med.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS