Gökottan i Side börjar med att Bertil Sivertsson "ringer in" det hela genom att gunga på åskstenen. Mullret kan höras i bygden runt.

Gökotta i Oviken

SIDE (JT) I den trollska skogen i Side finns Åskstenen, som funnits på platsen sedan istiden. Här har i trettio år firats gökotta på Kristi Himmelsfärdsdag.

Publicerad

I år var det över tjugo varmt klädda besökare som tidigt på morgonen tagit sig till den vackra platsen, självklart med förhoppningen att få höra göken, men även för den trivsamma gemenskapen runt brasan.

Gökotta är en stor folklig och en typisk svensk tradition sedan snart 150 år, vars ursprung är höljt i dunkel men som har både folkliga och kristna inslag. Friluftsgudstjänster är vanliga i hela Sverige, men gökotta kan även innebära att bara ta med sig picknickkorgen för en tur i skogen med njutning av vårens prakt och för att lyssna på skogens fåglar. I Jämtland firades i år gökotta på flera platser, där åskstenen i Side är en med lång tradition. Sedan 1925 firas även Folknykterhetens dag samtidigt.

Just i Side är det IOGT logen Fjällblomman som står för gökottan vid åskstenen. Här blandades det av allt som en gökotta kan innebära. En värmande eld var tänd och med bänkar runt, något som gav en gemytlig och naturlig - i dubbel bemärkelse - gemenskap i denna speciella skog med många mossbeväxta stora stenar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS