De upptäckta brädorna i taket i Bergs kyrka är från tidigare medeltidskyrka på platsen. 'Brädorna har delvis sågats sönder när koppartaket lades 1963 eller vid någon senare takrenovering', säger historikern Olof Holm.
De upptäckta brädorna i taket i Bergs kyrka är från tidigare medeltidskyrka på platsen. "Brädorna har delvis sågats sönder när koppartaket lades 1963 eller vid någon senare takrenovering", säger historikern Olof Holm.

Enastående medeltidsfynd gjort i Bergs kyrka

HOVERBERG (JT) Vid en undersökning av vinden på nuvarande kyrkan upptäckte historikern Olof Holm att några brädor på vindens innertak är återanvänt från den rivna medeltidskyrkan som stod där tidigare. Brädorna har kvar måleri av medeltida typ med dekorativa växtslingor målade i svart och rött.

Slingorna är av enkelt slag men tillhör samma gotiska motivvärld som hittats i andra liknande gamla kyrkor. Oftast är måleriet på puts, här är det målat på trä. Att färgerna i måleriet klarat sig så bra som de gjort fascinerar. De har överlevt i flera hundra år och även överlevt en rivning. Det är första gången i modern tid det hittas en ledtråd till medeltidskyrkans färgsättning och utseende som det tidigare funnits ytterst få uppgifter om.

Olof Holm är historiker och bor i Stockholm men han är ofta i Jämtland. Han jobbar på landsarkivet ibland och driver även ett forskningsprojekt tillsammans med Björn Olofsson på Jamtli.

Det jobbar vi med sedan många år tillbaka. Det handlar om kyrkor i Jämtland och deras paterningar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS