Utställningen om Karl Tirén på Palais de Bazar i Bryssel.

Konstnärlige mångsysslaren Karl Tirén på Brysselutställning

LÄNET (JT) Musikern och forskaren med mera Karl Tirén (1869-1955) kom från Oviken och intresserade sig mycket för samernas kultur. Nu har hans mystiska sidor och jojkinspelningar kommit till heders när han presenteras på en utställning i Bryssel.

Publicerad

Många generationer av elever har sett hans stora målning ”Dödens ö” på Wargentinskolan i Östersund. Han har även gjort altartavlorna i Bräcke och Sunne kyrkor. Som konstnär har Karl Tirén hamnat i skuggan av sin bror Johan Tirén, även han mycket intresserad av samernas liv. Men vid Parisutställningen 1900 fick Karl grand prix för sin dioramamålning över den lappländska fjällvärlden.

Karl Tirén var en riktig mångsysslare, som bland annat spelade fiol på åtskilliga konserter och spelmansstämmor i Jämtland samt forskade om samernas liv och musik. Här förde han många diskussioner med kompositören Wilhelm Peterson-Berger, innan de båda temperamentsfulla herrarna blev osams.

Karls jojkinspelningar finns på Svenskt visarkiv i Stockholm och är nominerade till världsminne hos UNESCO. På utställningen ”Swedish Ecstasy” som nu visas på Palais de Bozar i Bryssel utmanas bilden av Sverige som ingenjörernas och rationalitetens hemland.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS