I fem av åtta kommuner i länet minskar befolkningen

LÄNET(JT) Det har inte fötts färre barn i Jämtland sedan 2001, men att antalet nyfödda minskar är inte unikt jämfört med övriga Sverige. Befolkningen krymper i fem av åtta kommuner i Jämtlands län.

Publicerad

– Vi är inte ensamma, men inlandet har drabbats mest. Hos oss har det att göra med befolkningspyramiden som är åt fel håll med flest äldre i topp. Vi är i och för sig glada över att vi har ungdomar som vill åka bort och utbilda sig för att bli mer kompetenta i yrkeslivet, men vi vill ju att det kommer tillbaka. De behövs både i kommunal och privat sektor, säger Kerstin Engkvist, ordförande i Strömsunds näringslivsutskott. 

Strömsund är den kommun där befolkningen har minskat mest, medan Åre, Krokom och Östersund har växt. 

– Vi välkomnar så klart att människor vill flytta hit, vi måste lyfta fram bra exempel. Man kan inte leva på luft och vatten, men vi kan erbjuda ett lugnare liv. Åre växer och har blivit ett ”lilla Stockholm” med storstadspuls och utbud som en storstad. I Strömsunds kommun har vi en kvadratkilometer per person – vi trampar inte varann på tårna inte ens om det skulle delas på hälften. Det som spelar roll är förstås infrastruktur med möjlighet till distansarbete, bättre vägar och transporter. Vi vill ha fler invånare, men som läget är nu måste vi anpassa verksamheterna, säger Kerstin Engkvist. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS