Gruppbild i Gäddede.

Vildmarksresa med Hjärt-Lung föreningen i Berg

BERG (JT) Äntligen kunde denna vildmarksresa i regi av Hjärt-Lung föreningen i Berg genomföras. Den hade planerats under tre års tid för Covid-19 kom emellan. Men nu reste 48 medlemmar med en chartrad buss från Mohlins Bussar i tre dagar med övernattningar i Gäddede respektive Saxnäs.

Upphämtning av medlemmar efter avfärd från Svenstaviks station skedde i Östnor, Hackås och Brunflo. Resan var på dryga 90 mil med bland annat Vildmarksvägen. En sväng in i Norge via Valsjöbyn visade på en kontrast mellan dessa grannländer beträffande förutsättningar för en levande landsbygd. Ett besök till det 40 meter höga Hällingsåfallet och dess långa kanjon var imponerande. Första natten tog vi in på Pilgrimshotellet i Gäddede som ligger vid Kvarnbergsvattnet.

Efter frukost avfärd mot Stora Blåsjön för vidare resa mot Stekenjokk för ett första stopp. Snösmältningen hade varit intensiv så inga stora drivor. Det var intressant att se den nedlagda brytningen av zink, koppar, silver och guld med gruvdrift i dagbrott som bedrevs åren 1973-1988. Färden fortsatte med kulturhistoria om de leder som utgått från Klimpfjäll in i Norge för byteshandel.

Lunch därefter som smakade fantastiskt med ingredienserna älgkött, bacon, potatis, tomater med mera samt gott tunnbröd. Till kaffet norska ”leffsor”: tunnbröd med socker och kanel i en liten sandwich. Ytterligare en guidad eftermiddag med Else Westerlund fick vi avnjuta i den samiska kyrkstaden Fatmomakke, med bland annat sång i Lapp-Lisas stora kåta. Under århundraden levde den traditionella samiska religionen sida vid sida med kristendomen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS