Trots att återvinningsstationerna ofta ligger nära väg med belysning ger det inte mycket ljus. Mörkret gör att många känner sig otrygga att lämna återvinningen på kvällstid. Foto Sonja Björklund.

Mörka returstationer skrämmer användare – Trafikverket vägrar lysa upp stationer

ÅRE/BERG (JT) De flesta återvinningsstationerna har ingen belysning vilket innebär att de ligger i mörker tidigt denna årstid. Många röster har höjts att det känns obehagligt att besöka stationerna, dessutom är det svårt att se om man lägger allt i rätt container.

Publicerad Senast uppdaterad

Oron hos många är stor, denna årstid är det mörkt redan vid 16-tiden och vill man då lämna något i återvinningen efter jobbet är det oftast kolsvart vid containrarna.

Företaget som ansvarar för stationerna är FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Cecilia Möller är regionchef.

– Vi månar självklart om tryggheten vid stationerna och önskar vi kunde göra mer. Men vi är ej vinstdrivande och jobbar med strama budgetar; alla kostnader läggs på förpackningsavgifterna som bekostas av dig och mig, dvs den som köper en vara. En belysningsstolpe kan kosta upp till 50000 kronor att sätta upp och sedan ska någon ansvara för den. Står stationen på kommunens mark brukar det inte vara något problem om kommunen har någon elcentral eller stolpe nära. Kommunen står för elen och vi för stolpe och armatur. Står stationen på privat mark är det för stor risk att lägga ner pengar på ljus då markägaren kan säga upp kontraktet och alla kostnader är förgäves. Ansvarar Trafikverket för närmaste ljus är det tvärstopp. Vi har provat några gånger men Trafikverket säger blankt nej att vi får koppla ljus till deras stolpar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS