Viacheslav och Oksana med ett Backe täckt av snö i bakgrunden. De var hemma i Ukraina på semester när Ryssland invaderade landet, nu sitter de fast i kriget och har bestämt sig för att slåss för sitt land.

Ukrainsk familj från Backe sitter fast i kriget – stannar och slåss till slutet

BACKE (JT) När Ryssland invaderade Ukraina befann sig Viacheslav i hemlandet på semester. Med hus och jobb i Backe och svenska registreringsskyltar på bilen var han säker på att kunna ta sig över gränsen, men krigslagarna bestämde annat. Nu har bomberna hittat till staden där han bor.

Publicerad

Viacheslav och Oksana har bott i Backe i åtta år. Där jobbar Viacheslav med att röja skog för ett lokalt bolag. Varje år åker de hem till Ukraina på semester för att hälsa på Viechislavs åldrande föräldrar.

I år förvandlades semestern till ett krig. Dygnen innan Ryssland invaderade Ukraina försökte paret lämna landet, de stod i kö vid gränsen i tre dagar. Över en natt infördes krigslagar och inga män mellan 18 och 60 år får lämna landet. Oksana ville inte lämna sin man, så paret körde tillbaka till sin gamla hemstad.

– Livet förändrades på en dag, säger Viacheslav på videolänk inifrån Ukraina.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS