Helen Löfgren-Larsson, chef på enheten för chef på enheten för Avfall, vatten och avlopp i Strömsunds kommun, berättar att kommunen ska undersöka om reningsteknik för läkemedelsrester går att implementera på Strömsunds reningsverk. Foto: Privat

Strömsunds kommun får fyra miljoner till läkemedelsrening av avloppsvatten

STRÖMSUND (JT) Naturvårdsverket har beviljat Strömsunds kommun nästan 4 miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester som hamnar i Ströms Vattudal.

Publicerad

Enligt ansökan vill kommunen “implementera avancerad kemisk oxidation som reningsteknik för att i industriskala rena avloppsvatten från oönskade läkemedelsrester” i Strömsunds reningsverk. Pengarna ska gå till en förstudie för att se om en fullskalig installation av sådan teknik skulle vara möjlig att utföra.

Det är första gången Strömsunds kommun har tagit vattenprover för läkemedelsrester. Vattenproverna är en del i Mathias Hägglunds magisterarbete i miljökunskap på Umeå Universitet där han samarbetade med Envix Nord AB, miljöteknikföretaget som nu ska utföra förstudien åt Strömsunds kommun. Proverna visade främst på förekomsten av värktabletter, preventivmedel och antibiotika, samt antidepressiva medel och hjärtmedicin.

I Strömsund överskred två av läkemedlen, Citalopram och Irbesartan, nivån för “koncentrationer i ytvattnet som förväntas ha en farmakologisk effekt på fiskar”. Citalopram, ett antidepressivt medel, överskred gränsnivån med fem gånger enligt det medelvärde som Envix Nord AB har uppmätt. En i sammanhanget vanlig siffra.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS