"Att komma hem till ett tomt hus… det är… förskräckligt!"

Citatet är hämtat från ett TV-program om ensamhet.

En man som mist sin hustru uttalade på detta vis sin sorg och saknad. Och vi är många som kan vittna om samma sak. När man blir äldre och man mister en närstående – då blir det tomt. Väldigt tomt. Detta gäller, enligt forskningen, särskilt för äldre män.

Vi som leder Östersunds kommun, socialdemokrater och centerpartister, vill nu upprätthålla en fin svensk tradition – nämligen att hålla vad vi lovade i förra årets valrörelse. För våra båda partier handlade det om välfärden – och inte minst för våra äldre medborgare.

Varje människa ska få vara sig själv och ha makten över sitt eget liv så länge som möjligt. Vi politiker försöker därmed att analysera vilka problem vi ser inom vårt ansvarsområde, Vård- och omsorgsnämnden, nu och framöver. Och vilka konkreta svar vi kan ge. Ett problemområde för äldre – både kvinnor och män – är den ofrivilliga ensamheten, precis som mannen i TV-programmet uttryckte.

Då försöker vi hitta verktyg för att lindra detta problem. Vi fattar att vi med politik inte kan ersätta en kär maka eller make. Sorgen måste ha sin plats. Men vi kan, genom politiska insatser lindra, hjälpa, stötta. Det är så man ska se vårt initiativ om Pratbänkar som vi lanserade i veckan.

Vi kommer att placera ut ett antal i olika delar av vår kommun, med uppmaning att sitta ner, träffa en okänd, börja prata, skapa relation och kanske därmed få en ny vän. Vi som har varit ute i valrörelser vet att i rätt situation tar de mest oväntade samtal plats. Så sitt gärna ned och låt de du inte känner slå sig ner bredvid.

Börja prata. ”Räcker detta?”- frågan kom direkt under invigningen på Stjärntorget. Och svaret är förstås nej, men vi har flera tankar: - Vi vill utveckla kommunens elva mötesplatser. De är ganska unika i vårt land. Men de kan bli ännu bättre. De kan få inspiration av varandra. Vi kommer att börja arbeta med detta i höst. - Vi har fattat beslut om en aktivitetssamordnare för våra särskilda boenden. Den ska stimulera till fler aktiviteter.

Det finns möjlighet att göra betydligt mer. Och här kan man också få inspiration av varandra. Och från andra delar av Sverige. - Vi ska avskaffa minutjakten inom äldreomsorgen. Det är en lång process som vi påbörjar nästa budgetår.

Då kan vi förhoppningsvis få bättre kontinuitet och en mer tillitsfull relation mellan personal och medborgare - mer sammanhängande tid där också lite prat ingår. - Vi ska i höst se över vårt system för stöd till organisationer som finns bland både äldre och bland personer med funktionsnedsättning.

Kan vi i större utsträckning rikta våra bidrag så för att därmed minska ensamheten? Det kommer dessutom att komma fler förslag. Och just detta – när pensionärsorganisationer, medborgare och politiker pratar med varandra så kommer kloka och genomförbara förslag fram – precis som det gjorde när Pratbänkar dök upp i kommunens pensionärsråd i början av året. Nu står de första bänkarna på plats. Så, varsågod och slå dig ned!

Margareta Winberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Margareta Lindhagen (C), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Powered by Labrador CMS