Oscar Amrén, rektor på Jämtlands Gymnasium Torsta, med pytonormen Putte, i Torstas djurhus.

Exotiska djur på Torsta

Visste du att det finns exotiska djur i Jämtland? Närmare bestämt på Jämtlands Gymnasium Torsta i Ås. Termen exotiska djur används för att beskriva djur från andra klimat än här i Sverige.

Publicerad

Oscar Amrén är rektor på Torsta. Han berättar:  –Vi har ett 20-tal gnagare, femton reptiler, tio fåglar, sex amfibier och ett antal fiskar. Denna mångfald av arter behövs för att eleverna ska bli bra på att ta hand om alla möjliga typer av sällskapsdjur. Vi har haft exotiska djur sedan början av 2000-talet. Några föder vi upp själva. Andra köper vi in från djurhandlare och vissa har vi fått från andra naturbruksgymnasier runt om i Sverige. Ibland händer det att folk donerar sina djur hit. 

Hur har ni gjort för att återskapa deras naturliga miljöer?

–Alla djur har boendemiljöer som är anpassade för deras specifika behov vad gäller värme, fuktighet, ljus med mer. Eleverna är med och lär sig när djurens boenden anpassas. Dessa djur är våra läroböcker. Och det är ganska häftiga läroböcker! Eleverna lär sig både sköta och till viss del vårda djuren under sin tid på Torsta. Och vi har alltid intresse av att ha flera olika arter. Just nu har dock covid-19 bromsat in detta.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS