LEDARE

Ärligheten varar längst

Men inte när det gäller tipsares namn.

Publicerad

Som vikarierande chefredaktör denna vecka vill jag tacka våra tipsare. De senaste veckorna har det ramlat in många bra och viktiga tips.

Bland annat vad det gäller flera ärenden kring vård och omsorg som inte uppmärksammats tidigare. En del av personerna som hör av sig är direkt drabbade själva, andra hör av sig för närståendes, grannars eller olika arbetsplatsers skull. Ofta får man dem per mejl eller telefon.

Men jag har också blivit approachad med bra tips när jag exempelvis tankade bilen en gång i Tulleråsen, handlade mat i en Ica-affär i Krokom... En gång var jag på ett 85-årskalas i bygden och personen bredvid mig gav mig ett väldigt viktigt tips där rätt över prinsesstårtan.

En tipsare har alltid rätt att vara anonym och behöver inte framträda med namn om man inte vågar. Men det är förstås starkt att våga göra det! Det har dock hänt mer än en gång att personer i olika ledande positioner försökt avkräva mig namnet på den som tipsat mig om en viss sak.

Och de ger sig ibland inte! Det uppger jag förstås aldrig, det är källskyddet som gäller. Källskyddet avser en journalists skyldighet att skydda en uppgiftslämnares identitet och utgör en del av meddelarskyddet för uppgiftslämnare. Det ger makt till visselblåsare och missförhållanden kan avslöjas. Det är reglerat i grundlagen, närmare bestämt i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen.

Tyvärr tycker jag att det händer allt oftare att de försöker avkräva mig på namn på den som gett tipset. Senast hände det mig för bara för ett par dagar sedan! Och som jag skrev ovan: de ger sig inte! Vad är detta för samhällsutveckling?

Den ser vi ju förstås på andra ställen i samhället också, till exempel i förslaget om att utreda anmälningsplikten för offentliganställda om papperslösa. En del hörsägen som tipsare kommer med kan förstås ha förvanskats och missförståtts, så källkritik är förstås viktigt. Ibland kan det bli fel.

Men jag har också varit med ett antal gånger att personer i höga positioner i storföretag, myndigheter och politiska partier i Jämtland utan att blinka skönmålat, förnekat och till och med ljugit mig rakt upp i ansiktet.

Kroppsspråket och röstens ton kan vara väldigt intressanta i sådana här sammanhang… Ja, det är verkligen intressant att vara journalist!

Bästa yrket!

Powered by Labrador CMS