'Det har borrats på våra marker och vi har överklagat varenda gång de har kommit för att provborra. Sju hål har vi på våra marker, det började redan 2007. Vi vill inte bli granne med en gruva', slår Anna Fors-Ward, som bor i Getåsen, fast. Här med sin man Johan.
"Det har borrats på våra marker och vi har överklagat varenda gång de har kommit för att provborra. Sju hål har vi på våra marker, det började redan 2007. Vi vill inte bli granne med en gruva", slår Anna Fors-Ward, som bor i Getåsen, fast. Här med sin man Johan.

Välbesökt möte i Hallen – fick information om gruvplaner

HALLEN (JT) Det hölls ett välbesökt informationsmöte om brytning av alunskiffer på torsdagskvällen på Hallgården i Hallen. Huvudtalaren Anders Olof Öhlén delade frikostigt med sig av sina gedigna kunskaper om energi, miljö och inte minsta farorna med brytning av alunskiffer.

Publicerad

Drygt sjuttio personer kom till informationsträffen, på Hallgården, om brytning av alunskiffer. Det var Hallenbyggden i Samverkan och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade mötet. Förutom huvudtalaren Anders Olof Öhlén höll även Åres kommunalråd Martine Eng ett kortare anförande om Åre kommuns ställning i frågan om gruvor i allmänhet och alunskiffer i synnerhet. 

Öhlén inledde med en noggrann genomgång om hur alunskiffern bildats och hur tungmetallerna där renat världshaven under årmiljoner innan leran stelnat till just alunskiffer. Han beskrev ingående energiläget i Sverige och världen, allt för att skapa en bild av sammanhang. Trots uppmaning till publiken om att ställa frågor under föredraget sitter alla andäktigt och lyssnar. 

Det är mycket fakta att ta in, väldigt mycket. Var Anders Olof själv står i frågan är solklart. Han är helt emot brytning av alunskiffer. Han vederlägger hela tiden sina uppgifter med trovärdiga källor. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS