Jet markerar för de andra att hennes hund har hittad en skadad.
Jet markerar för de andra att hennes hund har hittad en skadad.

Internationell övning i lavinsök med hundar i Bydalen

BYDALEN (JT) I veckan har en internationell grupp med hundförare och fjällräddare samlats i Bydalen för att träna sök i skarp miljö. Vädret blev, precis som vid utryckning, en utmaning.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var polisens hundverksamhet som anordnade veckan och på plats var polisiära ekipage, fjällräddningen, deltagare från Norska Räddningshundar, England och Irland. Övningarna skedde i skarp miljö med både fingerade lavinolyckor och andra räddningsuppdrag i fjällterräng.

Kurschef Jörgen Modin, själv polishundförare, var på plats med sin schäfer.

Jörgen Modin, polishundförare och Knut Skår, norska räddningshundar, har genomgång med Jet som precis gjort sin första övning i skarp miljö med väl godkänt.
Jörgen Modin, polishundförare och Knut Skår, norska räddningshundar, har genomgång med Jet som precis gjort sin första övning i skarp miljö med väl godkänt.

– Det här är en utbildning för oss som arbetar med olyckor i fjällterräng. Lavinolycka är en del, eftersök i tuff terräng är den andra. Man måste kunna leta en nödställd person på fjället i tufft väder. Utrustning ska fungera, man ska kunna navigera och man ska kunna sjukvård om man påträffar en nedkyld person.

Är det enbart hundekipage här?

Det är riktat mot hundekipage, men det är även fjällräddare utan hund här.

Hur många hundekipage är med?

– Vi är ungefär 15 ekipage från polis och fjällräddning och totalt ett 20-tal med de från Norge bland annat. Från Norge är det norska räddninghundar. Från England är det en person som ska titta på vår verksamhet och berätta om deras. Irland är mer rena fjällräddare, de har inte med sig hundar.

De hundar som är med, är de ute i tjänst redan eller i utbildning?

– Bägge delarna, vi har både erfarna hundar som jobbar fullt och ett antal nya som håller på att läras upp.

Knut Skår, norska räddningshundar, hade kommit till Bydalen med sin malenois för att öva.
Knut Skår, norska räddningshundar, hade kommit till Bydalen med sin malenois för att öva.

Fjällräddarnas hundar är specifikt utbildade på eftersök, hur är det med polisens hundar?

– Det är lite olika, vi har specialsökhundar inom polisen som används som lavinhundar och vi har patrullhundar som också används som lavinhundar.

Vilka raser är det mest?

– Det är schäfer, malenois, spaniels, bordercollie och labrador. Det är väl egentligen vi, polisen här i Sverige, som har mest schäfrar och cirka 30% malenois. Frivilligorganisationerna har oftast spaniels och labradorer, där de inte har behov av en hund som även ska kunna jobba mot en människa som en polishund måste.

Vad har ni gjort de här dagarna?

– Vi har grupper i fält där träningen anpassas efter ekipagen. Från de grupperna plockar vi folk till mer tillämpade övningar där de kommer till en plats där en lavin har gått. De kanske ser en kraschad skoter eller det har rasat snö.

Ni gör skarpa lägen?

– Precis, då vill vi se hur de beter sig i en sådan situation. Sitt eget säkerhetstänk, vilken taktik i söket, omhändertagande av en skadad nerkyld person, HLR. Hur för de sin hund, är hunden lydig för dirigering.

Har vädret påverkat er?

– Det har stört oss litegrann, det blev ett väderomslag så det blev riskabelt i några av fälten. De har vi fått stänga och i stället grävt fält med mindre lutning. Det är en stor apparat att gräva ett fält, vi vänder snön i ett stort fält där vi sedan gräver ner folk.

Polisen Jocke hjälper sin hund Thor att gå in i transportburen för resan upp i fjällen. 'Han har varit med ett tag men är ny på lavin'.
Polisen Jocke hjälper sin hund Thor att gå in i transportburen för resan upp i fjällen. "Han har varit med ett tag men är ny på lavin".

Maria Häggblom, Fjällräddningen med hunden Krut var på plats.

Behövs det här för dig som har varit med länge?

– Ja det gör det. Man är trött och ganska sliten när man kommer ner. Framför allt gäller det att göra nytta med sin hund. Vi tränar hela året, mot eftersök och försvunna personer. Det är bra att dela erfarenhet med andra länder.

Från Dillegymnasiet fanns 10 elever på plats som figuranter. Det kunde innebära att sitta nergrävd en meter under snön medan hundarna letade. Inget jobb om man är klaustrofobisk men då kan man välja som Agnes Björk gjorde, en enklare nergrävning med ett litet titthål upp.

– Det är för hundar som inte är så rutinerade. Det har varit jättekul att vara med och se hur duktiga de är.

Knut Skår, instruktör norska räddningshundar var på plats med sin malenois.

Här har ett område grävts upp för att likna en lavin. En meter ner under snön finns en figurant från Dillegymnasium som hundarna ska hitta.
Här har ett område grävts upp för att likna en lavin. En meter ner under snön finns en figurant från Dillegymnasium som hundarna ska hitta.

– Just nu är vi 370 hundekipage i Norge. Vi är helt frivilliga, vi får bilersättning när vi rycker ut. Inte som här i Sverige.

Vad tycker du om Svenska Fjällräddningen, som blir stöttad på ett helt annat sätt?

– Vi skulle gärna ha det så, men vi har jobbat med det här i 60 år så vi har väl inte så stora förhoppningar.

Ni behövs ju?

– Ja, det är sällan vi har polisen med oss ut, även om det är de som leder alla skarpa uppdrag.

Efter att JT:s reporter fått följa med upp till en övning i skarp miljö, med stark blåst och djup snö, är beundran för alla de som jobbar med detta, för att rädda människor, ännu större.

Powered by Labrador CMS