Ung Reporter

Lilly Nielsen här med inte bara sin EPA utan några extra hästkrafter, Munsboro comanchie Mac, och till vänster Glettnir.

EPA-förare får sommarjobb inom hemtjänsten i Åre

ÅRE (JT) EPA-traktorer är ett populärt transportmedel bland dagens ungdomar, både i stan och ute i glesbygden. Den ungdomskära bilen, som går i 30 km/h och har röd triangel där bak används dagligen för att ta sig till skola och fritidsaktiviteter.

Publicerad

Nytt för i år är att ungdomar med EPA erbjuds sommarjobb i Åre kommuns hemtjänst.

EPA-traktorföraren Lilly Nielsen, 16 år bor i Grundsviken som ligger utanför Järpen och är en av ungdomarna som ska sommarjobba inom hemtjänsten i Åre kommun. Hon säger att några kom till motorgården, där de brukar meka, och erbjöd sommarjobb.

– De berättade för oss att vi kunde söka sommarjobb i kommunen där vi kan använda epan i samma syfte som de vuxna använder bilar inom hemtjänsten.

I jobbet ingår enkla sysslor som att handla, enklare städning, gå på promenader och umgås med de äldre. Jobbet handlar i stort om att kunna vara ett hjälpmedel för de som behöver men också sällskap.

Lilly kände att det lät som ett jobb som skulle passa henne bra och hon valde därför att söka.

– Jag tycker att det verkade som ett väldigt roligt och varierande jobb där man får träffa olika människor.

Nu har hon och tre andra unga EPA förare i kommunen fått positivt svar på sin ansökning och kommer att sommarjobba cirka tre-fyra veckor inom hemtjänsten.

– Om vi tycker det är roligt har vi möjligheten att fortsätta extra jobba med detta framöver under hösten och vintern.

Lilly tror att en av anledningarna till kommunens erbjudande är att många unga i kommunen kör EPA-traktorer och de blir lockade av ett sådant typ av arbete.

–En EPA är ganska behövligt här i kommunen eftersom det inte går så mycket bussar och tåg och det är därför svårt att ibland frakta sig till ställen.

Hon menar att EPA-traktorerna gör att ungdomar inte behöver känna sig lika bundna, i stället kan de själva välja när och hur de vill ta sig någonstans.

–Epan har blivit både ett färdmedel men också en del i ungdomskulturen där man tillsammans umgås med varandra med sina epor.

En annan anledning, menar hon, är att det behövs mer anställda inom hemtjänsten som kan ta jobben som är lite simplare.

–Det är en bra väg in i vuxenvärlden och öppnar dörrar till arbete inom vården, säger hon.

Lilly säger att hon spenderar mycket tid i sin EPA och ser fram emot att få kunna kombinera körandet med jobb på hemtjänsten.

–Samtidigt som det är ett praktiskt medel i vardagen skapar man sig även en karaktär med sin EPA vilket är väldigt kul.

Epakulturen växer sig större och större i kommunen och hon tror att fler kommer bli intresserade av jobb som inkluderar fordonet. Det är första gången kommunen erbjuder ett sommarjobb där man använder sig av EPA-traktorer på arbetstid.

–Vi är lite försökspersoner eftersom det är ett nytt koncept men om det fungerar bra är jag övertygad om att fler kommer att söka till jobbet framöver.

Lilly tror också att andra jobb skulle kunna använda sig av ungdomar som kör EPA till exempel inom bud.

–Vem vet i framtiden kanske det blir fler arbeten som erbjuder ungdomar att köra EPA för att underlätta arbetet.

Powered by Labrador CMS