Ung Reporter

Volontärerna Anders och Niklas med samordnaren Annika Weile.

Efterlängtad countryfest i Duved!

DUVED (JT) Förr var Countryfestivalen i Duved ett känt begrepp som fick byn att leva upp i flera dagar. Bybor la ner tid och energi inför det populära eventet, som då lockade runt 2000 besökare. Efter att festivalen flyttade och senare lades ner helt har saknaden varit stor.

Publicerad

I helgen var det premiär för countryfesten Duved Summer Country. En saknad folkfest i den forna countryfestivalens anda. Cirka 300 tappra besökare i alla åldrar trotsade vädret och dök upp på gårdsplanen vid Duveds Föreningshus i lördags. Där bjöds de på en heldag med ett späckat och varierat program med aktiviteter, happenings, mat och så klart countrymusik.

Artistansvarig Johnny Wiktorsson med artisterna Carina Grahn Hellberg och Bengt Engström.

Inne på festområdet fanns förutom scen och öltält även knallar med tunnbröd, renkött, countrymusik och boots. För den som glömt cowboyhatten hemma stod Charlie till tjänst med försäljning av ett stort urval westernartiklar i sitt stånd.

Inför helgens fest var det 5 cowboys från Real Peacemakers som slog läger i anslutning till festområdet. Tillsammans med sin kanon var det de som stod de för salut och underhållningen vid invigningen. Det blev en riktig knall berättar Johnny, och besökarna ombads hålla för öronen. Till barnens stora förtjusning bjöds senare under dagen på ytterligare ett salutskott i cowboylägret.

Kvällens huvudband var Midland.

En av artisterna som fick ta plats på scenen var vissångerskan Carina Grahn Hellberg, från Krok i Kall, men numera bosatt i Krokom.

Hon berättar att det blev en regnig countryfest men att det ändå var trevligt!

– Det här var första gången jag var med på Countryfest i Duved. De va artut, tillägger hon och skrattar.

Till barnens stora förtjusning bjöds på salutskott i cowboylägret.

Tillsammans med Bengt Engström framförde hon fem countrylåtar på scenen, däribland två av sina egna sånger på jamska.

Johnny Wiktorsson en av medarrangörerna, fick också vara med på ett hörn bland artisterna. Han körde countryside of Elvis, då Elvis funnits med honom sedan han började med musiken. Det hade satsats på musiker från närområdet och de lokala artisterna uppskattades av festivalbesökarna.

Charlie tycker att det är kul att country, western och feststämning är tillbaka i Duved.

Jonny berättar att det är Ingemar Lalander som är motorn bakom arrangemanget och att de har pratat ihop sig under två år om att återinföra countrystämningen till byn.

Med en målsättning om 300 besökande började planeringen runt ett endagarsevenemang med en helt ny organisationsgrupp än den man hade runt den forna festivalen. Det var mycket som skulle klaffa innan datum kunde spikas. Byföreningen var snälla att ställa upp med plats och Johnny, som själv är countrymusiker, tog på sig ansvaret att bjuda in artister.

Kent Jonsson var med som utställare med sin nya bärgningsbil och sin coola Harley-Davidson.

Därutöver var Annika Weile spindeln i nätet runt samordningen av volontärer, Det var en lättnad när tillståndet gick igenom endast några dagar innan utsatt datum.

– Tillståndet innebar ett antal om max 400 besökare, berättar Jonny.

Besökarna bidrog till stämningen med att klä upp sig på temat.

Visst var det saker som skulle ha kunnat gjorts annorlunda, men med facit i handen blev det trots väder och vind, en lyckad tillställning.

– Vi gick inte med förlust, trots att vi inte hade något startkapital.

Glada festbesökare samlas under taket i saloonen för att undkomma regnskurarna och fylla på med mat och dryck.

Detta tack vare generösa sponsorer, hjälpsamma volontärer, musiker och alla andra som bidrog till evenemanget. Bland andra var

Kent Jonsson med som utställare med sin nya bärgningsbil och sin Harley-Davidson, vilket gladde många barn.

Volontärerna Anders och Niklas såg till att betalande gäster fick stämplar i entrén
Powered by Labrador CMS