”Blir det aktuellt med en gruvbrytning kommer vi att lägga in ett veto”, säger kommunalrådet Martine Eng (S).

Åre lägger in veto mot gruvbrytning – politisk enighet

ÅRE (JT) Åre kommun kommer att lägga in veto om det blir en miljöprövning av gruvbrytning i kommunen. Det säger kommunalrådet Martine Eng (S).

Publicerad

Nyligen har företaget Bergslagen Mineral ansökt hos Bergsstaten om att få inleda en prospektering i Åre kommun men också i Strömsund kommun. 

Något besked har ännu inte kommit från Bergsstaten, men redan nu är kommunalrådet Martine Eng (S) klart negativ till att bolaget släpps in innanför kommungränsen och blir det aktuellt med en gruvbrytning kommer Åre kommun att lägga ett veto. 

Hon pekar på den översiktsplan som beslutades 2017 där det står att ”Åre kommun motsätter sig all prospektering av uranhaltiga ”mineraler och kommer att hävda det kommunala vetot om det skulle blir aktuellt att etablera brytning av uran. › Kommunen är i grunden restriktivt inställd till övrig gruvdrift. Bedömning av projekt ska göras från fall till fall utifrån förutsättningarna på platsen. Framtida gruvdrift får inte innebära ingrepp som riskerar att ge stora konsekvenser för miljön eller besöksnäringen.", heter det. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS