Fem nya hus med upp till 9 våningar kommer att byggas i centrala Åre.
Fem nya hus med upp till 9 våningar kommer att byggas i centrala Åre.

160 lägenheter för permanentboende i Åre blir nu av

ÅRE (JT) Förra året antogs en detaljplan över Brolägdan för att kunna bygga nya permanentbostäder. Detaljplanen överklagades men nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att inte ge prövningstillstånd för överklagandet.

Publicerad Senast uppdaterad

Detaljplanen gällde 135 nya bostäder för permanentboende i centrala Åre i samma område som skolan och Åre gamla kyrka.. Bostäderna planerades att uppföras som fem flerbostadshus med 7–10 våningar varav 2–3 plan per hus skulle vara suterrängvåningar. Fyra av de fem husen planerades för hyreslägenheter medan det femte för bostadsrätter. Ett av hyreshusen skulle anpassas för trygghetsboende. Även en gångbro över E14 fanns med i planen.

Flera privatpersoner med intilliggande fastigheter överklagade detaljplanebeslutet till Mark- och miljödomstolen. Åsikten hos flera av de klagande var att de tänkta tiovåningshusen passade dåligt in i den övriga, nuvarande bebyggelsen i Åre. Nu har överklagandet nekats prövningstillstånd och Årehus kan realisera planen att bygga fem flerbostadshus, cirka 160 lägenheter, mitt i Åre by. De nya husen kommer att börja byggas efter sommaren.

Information på Åre kommuns hemsida säger att husen kommer att byggas i trä. "Ett av husen kommer att avsättas som trygghetsboende och övriga hus kommer att ha blandad upplåtelseform. Husen kommer vara vända mot solen och ha utsikt mot Åresjön samt vara mellan 7-9 våningar, varav 2-3 i suterräng.

Placeringen i sluttningen möjliggör entréer och väganslutning bå
de mot norr och mot de centrala delarna av byn samtidigt som de södra och östra delarna lätt nås från nedre delen av sluttningen. En gångbro över E14 kommer samtidigt att uppföras och ett separat garage med cirka 160 platser.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS