Martin Wäreskog och Mikael Andersson vid kanonen.

Krigisk kulturdag på Skansen Alanäs

ALANÄS (JT) På lördagen var det en kulturdag på Alanäset, som ligger efter Vildmarksvägen utanför Strömsund. Deltagarna kunde gå en guidad visning av den militära Skansen Alanäs och höra på en föreläsning med Göran Normann om hur det var under beredskapsåren, bland annat.

Publicerad

Dagen inleddes med en kanonsalut av Jämtlands fältartilleri, JFA. Mikael Andersson berättade att JFA bildades 1993 och firar alltså 30 år i år. De brukar bland annat skjuta saluter åt Uppsala Universitet på doktorspromotionerna i januari och maj varje år. JFA är en militärkulturhistorisk förening.

Sedan fick deltagarna gå på en guidad visning av Alanäs och se nästan intakta platser där soldaterna bodde samt där de förvarade kanonerna. Margareta Blom var en av dem som hade tagit sig till Alanäset och rundturen.

–Min farfar hette Hilding Blom och han var en av totalt sex bröder som bildade en egen bataljon här, de var även uppe vid den norska gränsen. Jag har alltid hört historier om Alanäset, det var intressant att komma hit och se hur det har varit, hur den generationen hade det under den tiden, sade hon.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS